Trouwambtenaar/BABS


Jullie huwelijk kan worden gesloten door een trouwambtenaar of een BABS. Een trouwambtenaar is in dienst van een gemeente en gerechtigd om huwelijken te sluiten, dus om officieel het JA-woord af te nemen. Een BABS is  niet in dienst van een gemeente, maar mag wel een huwelijk sluiten op een officiële trouwlocatie, indien hij/zij hiervoor is beëdigd. Het is aan de gemeente of er op een bepaalde plek mag worden getrouwd (check de website van de gemeente).

 

Maar, stel dat jullie willen trouwen op een locatie waarvoor de gemeente geen toestemming geeft, bijv. op het strand, in de tuin of tijdens een feest, als verrassing voor de gasten, of in het buitenland? Dat kan. Jullie trouwen eerst voor de wet in het gemeentehuis. Er zijn momenten waarop dat gratis kan. Je hebt dan een bescheiden ceremonie met alleen de getuigen. Jullie zetten formeel de handtekening. En dan op ieder gewenst moment of locatie de ceremonie, zoals jullie het willen.

 

MOON trouwt is zelfstandig trouwambtenaar en BABS. Niet in dienst van een gemeente, maar mag  jullie wel het JA-woord officieel afnemen.

Een ervaren wedding planner als  trouwambtenaar, met oog  en gevoel voor detail.

Verschillende manieren van trouwen


Voor de wet

Officiële huwelijksvoltrekking. Er wordt een liefdesverbintenis en zakelijke overeenkomst tussen jullie gesloten door een trouwambtenaar die hiervoor benoemd en beëdigd is. Het huwelijk wordt voltrokken op een officiële trouwlocatie.

Ceremonieel

Symbolische huwelijksvoltrekking, met trouwakte. Er wordt alleen een liefdesverbintenis tussen jullie gesloten.  Geen zakelijke overeenkomst. Je geeft elkaar wel het JA-woord (zie ook handfasting). Al voor de wet getrouwd en op die ene speciale locatie  elkaar nog een keer het JA-woord geven? Hoe speciaal!


Handfasting

Een van de onderdelen van de ceremonie kan handfasting zijn. Misschien heb je er weleens van gehoord? Handfasting is een oud-Keltisch gebruik.

 

Bij deze traditie worden jullie handen losjes met elkaar verbonden met linten. Het symboliseert de band die jullie met elkaar aangaan. Jullie leggen beiden je linkerpols op elkaar. In alle rust wikkel ik een 1e lint losjes om jullie pols, wat staat voor jullie liefde voor elkaar. Vervolgens wikkel ik een 2e lint, wat staat voor jullie dierbaren. Een 3e lint kan de betekenis hebben van bijvoorbeeld iemand die er helaas niet bij kan zijn. Op een bepaald moment halen jullie je handen weg, trekken de linten aan en maken hiermee de ''knoop van eternity'', een blijvende dierbare herinnering.

 

Handfasting geeft hierdoor een diepe betekenis en kan een extra toevoeging zijn aan jullie ceremonie. Je kunt ervoor kiezen om dit voor of na het JA-woord te doen. Of, willen jullie (nog) niet trouwen maar wel een extra betekenis geven aan jullie samenzijn? Dan tip  ik zeker handfasting. 

Nog een keer ''JA, ik wil"?

Hoe speciaal! Na een aantal jaar elkaar opnieuw het JA-woord geven. Jullie zijn al voor de wet getrouwd, dus jullie gaan het in een totaal andere setting weer beleven. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie al wel voor de wet zijn getrouwd, maar nog geen feest hebben gegeven. Dan regelen we dat toch! Jullie geven elkaar nog een keer het JA-woord, compleet met akte, tijdens een ceremonie. om welke reden dan ook het er nog niet is van gekomen om jullie dierbaren bij de ceremonie te betrekken. Ik denk hierin graag met jullie mee en mijn ervaring als weddingplanner komt hierbij goed van pas.

 

vier de Liefde!